Thursday, March 24, 2011

ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ

Σχολιάζεται σήμερα στα μέσα ενημέρωσης η αρχική απόφαση της κυβέρνησης να μη επιτρέψει την προσγείωση στη Λάρνακα δύο μαχητικών και ενός μεταγωγικού του Κατάρ, που είχαν προορισμό την Κρήτη για συμμετοχή εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου στις επιχειρήσεις προστασίας των αμάχων στη Λιβύη. Η εφημερίδα Αλήθεια σχολιάζει την περίπτωση να ζητούσαν άδεια προσγείωσης στο Ακρωτήρι μετά την άρνησή μας και προσθέτει ότι έστω και με την παραχώρηση στο τέλος άδειας προσγείωσης, η τυχόν συνεργασία για το φιλέτο στο Χίλτον μάλλον ναυαγεί. Σκέφτηκε κανείς τι θα γινόταν αν μετά την άρνησή μας τα αεροπλάνα ζητούσαν άδεια προσγείωσης στην Τύμπου;

Από τα γεγονότα όπως εξελίχτηκαν παίρνω αφορμή για να σχολιάσω δύο θέματα:

1. Την ανακάλυψη από το ΡΙΚ και παρουσία του υποστράτηγου εν αποστρατεία Ανδρέα Πενταρά για δεύτερη φορά σε δύο μέρες για ανάλυση των γεγονότων. Δεν έχω καμία σχέση με τον κ. Πενταρά, ούτε καν τον γνωρίζω παρά μόνο μέσα από τα τακτικά άρθρα του στην Αλήθεια, που δείχνουν τόσο την στρατιωτική του κατάρτιση όσο και την ευρυμάθεια του και δεν μπορώ να μη διερωτώμαι πώς προτιμήθηκε η αποστρατεία αυτού για να προαχθεί ένας άλλος αξιωματικός γνωστός για την επιμέλεια του στη συντήρηση των κήπων των στρατοπέδων.

2. Αναφορικά με το φιλέτο παρά το Χίλτον, υποστηρίζω ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί στη Σχολική Εφορία Λευκωσίας για ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για στέγαση του Γυμνασίου Διανέλλου και Θεοδότου που σήμερα στεγάζεται στο παλιό Ορφανοτροφείο. Το 1996-7 ως πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου με αντιπροσωπεία, είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διευθυντή της Σχολικής Εφορίας για να συζητήσουμε το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σχολείο. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο τότε πρόεδρος, πατέρας Ανδρέας Παπαβασιλείου σήμερα, μας είπε ότι θα μπορούσαν να μας κτίσουν νέο Γυμνάσιο αν τους βρίσκαμε κατάλληλη έκταση γης, τονίζοντας ότι τα ιδιωτικά οικόπεδα είναι λίγα και πανάκριβα, ενώ δεν υπάρχει κρατική γη. Υπό μορφή αστείου του υπέδειξα ότι υπάρχει κρατική γη ακριβώς απέναντι από το Ορφανοτροφείο, εξηγώντας ότι ο χώρος στάθμευσης του Χίλτον είναι 'χαλίτικος'. Μετά την αρχική αμηχανία, ο διευθυντής της εφορίας μας εξήγησε ότι η γη εκείνη είναι 'δασική' και δεν επιτρέπεται ανάπτυξη της. Τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ήταν δυνατή η μετακίνηση των στρατοπέδων.

Παρεμπιπτόντως, τόσο ο χώρος στάθμευσης του Χίλτον όσο και ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα το Γυμνάσιο, θα πρέπει να δεντροφυτευτούν για να γίνουν δάση. Η Κύπρος έχει υποχρέωση βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/50/EC να φροντίζει για την ποιότητα του αέρα. Όπως καταργήθηκαν το θείο στο πετρέλαιο, πολλά χημικά σε υγρά οικιακής χρήσης, κατά τον ίδιο τρόπο έχουμε υποχρέωση να ελαττώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Οι μόνες μηχανές που υπάρχουν για την ώρα είναι τα φυτά και όσο πιο μεγάλα τόσο το καλύτερο, άρα πρέπει να αυξηθεί ο πληθυσμός των δέντρων και τότε θα έχουμε δασικές εκτάσεις που θα έχουν και το όνομα και τη χάρη.

No comments:

Post a Comment